KATECHEZA BIBLIJNA KS. ZBIGNIEWA MARKA SJ (1947-2024) - Kochel, Jan (Studia Katechetyczne, 2024)
Celem artykułu było przedstawienie modelu katechezy biblijnej w ujęciu Zbigniewa Marka SJ. Tego rodzaju katecheza ma prowadzić do tego, aby przemówił sam tekst biblijny, a jego wezwanie zostało usłyszane przez katechizowanych. Podstawowe cele i zadania katechezy biblijnej nawiązują do zasady przyjętej we współczesnej hermeneutyce, zgodnie z którą „tekst biblijny może właściwie zrozumieć tylko ten, kto sam przeżył to, czym mówi tekst”. Realizacja takiej katechezy jest możliwa, gdy katechetę wyróżniać będą trzy cechy, którymi odznaczał się krakowski jezuita: uwaga skierowana na osobę (katechizowanego), umiejętność rozeznawania (zdolność interpretacji i aktualizacji orędzia biblijnego) oraz wrażliwość, polegająca na słuchaniu impulsów (wyczucia wierzących), które inni przeżywają we wspólnocie Kościoła.