PEDAGOGIKA RELIGII W UJĘCIU KS. PROF. ZBIGNIEWA MARKA SJ - Zellma, Anna (Studia Katechetyczne, 2024)
Pedagogika religii jest subdyscypliną wyodrębnioną w dziedzinie nauk społecznych, w ramach dyscypliny pedagogika. Posiada ona liczne punkty styczne z teologią i naukami o wychowaniu. Analizy podjęte w niniejszym artykule bazują na twórczości naukowej ks. prof. Zbigniewa Marka SJ. Zmierzają do ukazania współczesnego rozumienia pedagogiki religii w ujęciu tego Autora. W związku z tym najpierw zaprezentowano przyjęte przez niego rozumienie pedagogiki religii i jej relacji do katechetyki. Następnie analizowano podejmowane przez ks. prof. Z. Marka SJ kwestie dotyczące statusu metodologicznego pedagogiki religii. Doceniając wkład Autora w rozwój tej subdyscypliny naukowej, zwrócono uwagę na antropologiczno-filozoficzne podstawy pedagogiki religii oraz jej przedmiot, źródła i metody. Wskazano również na cele pedagogiki religii. Koncentrują się one wokół teorii i praktyki edukacji religijnej, wychowania religijnego, wychowania moralnego, formacji i duchowości, warunkowanych społeczno-kulturowymi czynnikami, a także otwierania wychowanków na transcendencję i wspierania w osiąganiu dojrzałości. Cele te znajdują swoje ukonkretnienie w tworzeniu nurtów i koncepcji pedagogicznych inspirowanych religią.