NOWOCZESNY PODRĘCZNIK DO NAUCZANIA RELIGII W UJĘCIU KS. ZBIGNIEWA MARKA - Walulik, Anna; Ruciński, Marek (Studia Katechetyczne, 2024)
Serie podręczników do nauczania religii, zawierające w tytule słowo „droga” i przygotowywane w zespołach kierowanych przez ks. profesora Zbigniewa Marka SJ, charakteryzują się na tyle nowatorskim podejściem, że mogą inspirować myślenie i działanie w kierunku opracowania nowoczesnego podręcznika do nauczania religii. Ich innowacyjność przejawia się w tym, że zostały opracowane w ramach serii i stanowią kompleksowe wyposażenie zarówno ucznia, jak i nauczyciela w adekwatne narzędzia służące poznawaniu i przekazywaniu treści wiary. Podstawy koncepcyjne tych podręczników oparte są na zasadach „cura personalis” oraz „magis”. Zasady te wskazują, że współczesny człowiek w procesie odkrywania prawdy potrzebuje z jednej strony trwałych punktów odniesienia, a z drugiej – atrakcyjnych sposobów eksplorowania poznawanej rzeczywistości. Nowoczesny podręcznik do nauczania religii spełni te oczekiwania, jeśli będzie respektował zasadę wierności Bogu i człowiekowi.