MODEL KATECHUMENALNY W PRZYGOTOWANIU DO PIERWSZEJ KOMUNII ŚWIĘTEJ W ARCHIDIECEZJI BIAŁOSTOCKIEJ - Młyńska, Elżbieta (Studia Katechetyczne, 2024)
Po II Soborze Watykańskim Kościół białostocki otworzył się na nurt odnowy kerygmatycznej w katechezie. Pod wpływem jej prekursorów zaczął odchodzić od katechezy typu dydaktycznego i kształtować katechezę inicjacyjną. W przygotowaniu dzieci do sakramentów pojednania i pokuty oraz Eucharystii na terenie parafii archidiecezja białostocka wdrożyła katechumenalny model formacji. W oparciu o wieloletnie doświadczenia pastoralne przygotowała własny program katechezy oraz scenariusze i pomoce do jej realizacji.