INICJACJA I… CO DALEJ? EFEKTYWNOŚĆ FORMACJI EUCHARYSTYCZNEJ DZIECI - Rayzacher-Majewska, Aneta (Studia Katechetyczne, 2024)
Katecheza inicjacyjna to czas nauki religii i formacji katechetycznej uczniów z klas 1–4 szkoły podstawowej. Najważniejszym jej celem jest przygotowanie uczniów do pełnego udziału we Mszy świętej. Przystąpienie do pierwszej Komunii świętej odbywa się w klasie trzeciej, zatem ostatni rok formacji zakłada katechezę mistagogiczną. W artykule przybliża się aktualne założenia programowe katechezy i nauki religii z uwzględnieniem formacji eucharystycznej. Rozpatrzono je z uwzględnieniem trzech funkcji katechezy – dydaktycznej, wychowawczej i inicjacyjnej oraz podstawowych środowisk wychowawczych – rodziny, parafii i szkoły. W kontekście założeń programowych omówiona jest także praktyka duszpasterska katechezy inicjacyjnej wraz z próbą oceny efektywności podejmowanych działań. Na tym tle została także uwzględniona katecheza mistagogiczna postulowana w dokumentach katechetycznych.