DROGA KOŚCIOŁA W STANACH ZJEDNOCZONYCH DO PEŁNEGO UCZESTNICTWA W EUCHARYSTII – WYZWANIA, RZECZYWISTOŚĆ, PERSPEKTYWY - Powroźnik, Tomasz (Studia Katechetyczne, 2024)
Artykuł omawia inicjatywę Narodowego Odrodzenia Eucharystycznego w USA (2022– 2025), będącą odpowiedzią Kościoła katolickiego na spadek wiary w rzeczywistą obecność Chrystusa w Eucharystii. Głównym elementem inicjatywy był Narodowy Kongres Eucharystyczny w Indianapolis, który, wraz z licznymi wydarzeniami parafialnymi i rekolekcjami, miał na celu pogłębienie zrozumienia i przeżywania tajemnicy Eucharystii. Badania pokazują niedostateczną wiedzę wielu katolików na temat Eucharystii. Badania pokazują niedostateczną wiedzę wielu katolików na temat Eucharystii, co wymaga intensywnej edukacji. Dzięki zaangażowaniu duchowieństwa, biskupów i wiernych inicjatywa przekształciła się w ruch odnowy duchowej, który podkreśla rolę Eucharystii jako fundamentu wspólnoty Kościoła. Jest to nie tylko odpowiedź na kryzys wiary chrześcijańskiej w USA, ale także wezwanie do globalnej odnowy wiary i świadectwa miłości Boga.