Autoerotic behaviour through the eyes of the postconciliar magisterium - Polák, Jan (Studia nad Rodziną, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie: jaką postawę przyjąć wobec zachowań autoerotycznych w towarzyszeniu duchowym? Po wyjaśnieniu podstawowych pojęć, następuje krótka prezentacja najważniejszych dokumentów Kościoła dotyczących moralności seksualnej z okresu po Soborze Watykańskim II. Wyjaśnienia uzupełnia rozdział poświęcony pobieraniu nasienia do celów medycznych. W zarysie poradnictwa duszpasterskiego autor kładzie nacisk na uwzględnienie konkretnej osoby, jej wieku, stanu życia, postępów w życiu duchowym itp. Z tego powodu rozróżnia zachowania autoerotyczne u nastolatków, singli, małżeństw, seminarzystów, nowicjuszy, księży, zakonników i sióstr po ślubach wieczystych. Pracuje nad krótkim studium przypadku, które uzupełnia swoją refleksją.