Redystrybucja ludności w diecezjach. Wyzwania dla polskich rodzin w perspektywie zmiany społecznej - Śleszyński, Przemysław (Studia nad Rodziną, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie aktualnych tendencji demograficznych w Polsce w podziale na rzymskokatolickie diecezje terytorialne. Jednostki te rzadko są przedmiotem analiz, a badania tego typu mogą być przydatne z punktu widzenia ewolucji ważnej społecznie funkcji diakonicznej Kościoła (posługa, dobroczynność, wspieranie jednostek, rodzin i wspólnot lokalnych, działania na rzecz chorych i ubogich, pomoc w potrzebie itp.). W analizach wykorzystano dane GUS z ostatnich dwóch spisów powszechnych (2011, 2021), które z 1 km siatki grid lub z gmin przeliczono do tych jednostek kościelnych. Wykazano wzrost diecezji, w których znajdują się ośrodki tzw. wielkiej piątki (Warszawa oraz Kraków, Poznań, Trójmiasto i Wrocław) oraz depopulację i silne starzenie się populacji niemal we wszystkich pozostałych diecezjach. Spodziewana dalsza depopulacja generuje poważne wyzwania dla polityki społecznej i lokalnej, związane z problemami w obszarze edukacji, dostępności do usług, transportu, opieki zdrowotnej i senioralnej, a także dla samorządów. Istotną rolę w łagodzeniu tych napięć mogą odegrać organizacje lokalne, w tym głęboko zakorzenione w miejscowych społecznościach Kościoły.