Aksjologia św. Jana Pawła II w świetle współczesnych zagrożeń antropologicznych - Struzik, Zdzisław (Studia nad Rodziną, 2024)
Jan Paweł II nauczał o wartościach, szczególnie o wzajemnych związkach i uwarunkowaniach pomiędzy miłością, sprawiedliwością, pokojem, wolnością i prawdą. Każda płeć jest naturalną właściwością człowieka, mężczyzny i kobiety, zależna jest od momentu zapłodnienia i powstania nowego życia. Płód ma wszelkie prawa do życia, jest człowiekiem. Powstają nowe zagrożenia co do wychowania dzieci i młodzieży w ramach ich płci naturalnej. Neomodernistyczna filozofia wprowadza nowe kategorie i nazewnictwo, takie jak LGBTQ+, które odpowiadają różnym zachowaniom seksualnym. W obliczu tych zagrożeń i błędnych teorii warto powrócić do nauczania o wartościach głoszonego przez św. Jana Pawła II, do jego personalistycznej koncepcji człowieka. Edukacja aksjologiczna musi mieć swoje właściwe miejsce na każdym etapie rozwoju. Bez niej człowiek nie ma szansy poszukiwać prawdy o sobie w wolności, zaczyna błądzić w poszukiwaniu odpowiedzi na podstawowe pytania egzystencjalne.