W jaki sposób idea zrównoważenia może być postulatem rozwoju rodziny ludzkiej: etyka złotego środka - Biały, Stanisław (Studia nad Rodziną, 2024)
Jeśli według ONZ oraz licznych organizacji międzynarodowych, a także rządów poszczególnych państw, jednym z kluczowych problemów, będących wyzwaniem dla współczesnego świata, jest wejście na drogę zrównoważonego rozwoju, to pytaniem zasadniczym, które można postawić, brzmi: jak to zrobić? Oczywiste jest, że to założenie dotykać będzie także kondycji współczesnej rodziny, która i tak narażona jest na kryzysy oraz wyzwania, wynikające z różnych egoizmów, postaw oraz niezdrowej konsumpcji. Koncepcja ta przedstawiana jest jako epokowa (wręcz – nowa cywilizacja), jako coś, co stanowi o wartości postępowania ludzkiego w ogóle, patrząc od strony etyki i moralności. Została ona przyjęta nawet do konstytucji RP, gdzie w art. 5. czytamy, że chodzi o „wiodącą zasadą polskiej polityki”. Innymi słowy, jeśli rozwój gospodarczo-społeczny ma być regulowany ochroną środowiska naturalnego, pod hasłem: „zapewnić jakość życia obecnych i przyszłych pokoleń”, to autor artykułu, na bazie tradycyjnej etyki katolickiej, proponuje zastosowanie do polityk europejskich (obecnych) arystotelesowskiej zasady złotego środka. Jego zdaniem (odwołując się do filozoficzno-etycznej literatury), jest to konieczny warunek, aby ochrona godności rodziny katolickiej i każdej rodziny (w sferze gospodarczej, ale nie tylko), mogła być zachowana.