Tożsamość chrześcijańska narodu polskiego w nauczaniu błogosławionego Kardynała StefanaWyszyńskiego - Struzik, Zdzisław (Studia nad Rodziną, 2025)
Artykuł porusza problematykę tożsamości chrześcijańskiej Polaków w nauczaniu kard. Stefana Wyszyńskiego. Przypomina, za Prymasem Tysiąclecia, czym jest bycie chrześcijaninem oraz jakie konsekwencje dla życia rodzinnego, społecznego i narodowego niesie katolicka tożsamość. Tekst zwraca także uwagę na kwestie związane z wychowaniem młodego pokolenia do podejmowania odpowiedzialności za życie osobiste i społeczne w duchu wartości chrześcijańskich. Celem artykułu jest ukazanie uniwersalności nauczania kard. Stefana Wyszyńskiego w tych obszarach.