Teologia życia i wychowania w rodzinie w świetle liturgii sakramentu chrztu świętego. Perspektywa pastoralna i familologiczna - Grzywaczewski, Piotr (Studia nad Rodziną, 2025)
Sakrament chrztu świętego, będący „bramą” życia chrześcijańskiego i pozostałych sakramentów, celebrowany jest dziś w Kościele w dwóch formach: jako chrzest niemowląt i jako chrzest dorosłych, czemu odpowiadają dwie księgi chrzcielne: Obrzędy chrztu dzieci i Obrzędy chrześcijańskiego wtajemniczenia dorosłych. W rytuałach sakramentu chrztu, a więc i w celebracji liturgii tego sakramentu, mocno akcentuje się prawdę, że życie ludzkie ma swoje źródło w Bogu Stwórcy. Ta perspektywa patrzenia na dar życia, zarówno w wymiarze doczesnym jak i wiecznym, jest ważnym przypomnieniem dla współczesnego człowieka.Wobrzędach chrztu ukazana jest również wielowymiarowa prawda dotycząca powołania człowieka do życia wmałżeństwie i rodzinie.Wwyniku analizy ksiąg liturgicznych chrztu dostrzega się wysokie wymagania i ważne zadania stawiane rodzicom chrzczonego dziecka, a samym rodzicom podaje się praktyczne wskazania, przez jakie postawy mają pielęgnować małżeńską miłość i istotne przymioty małżeństwa sakramentalnego. Obrzędy chrztu akcentują również podstawowe zadanie małżeństwa i rodziny chrześcijańskiej, jakim jest prokreacja. Dają ponadto szereg wskazówek w jaki sposób właściwie spełniaćmisję wychowania dziecka, zgodnie z głównym, zaciągniętym zobowiązaniemdo wychowania go w wierze.