Niedziela dniem rodzinnego odpoczynku i dialogu - Skreczko, Adam (Studia nad Rodziną, 2014)
Pierwsze przykazanie kościelne wymaga od ludzi wierzących święcenia niedzieli i najważniejszych świąt liturgicznych. Tradycja chrześcijańska nakazuje poświęcić niedzielę Bogu i rodzinie, podkreślając w ten sposób jej wyjątkowe znaczenie. Zauważyć można obecnie powszechne niemal odrzucanie tradycji świętowania niedzieli w chrześcijańskim rozumieniu i uleganie nowym modom. Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie: jak ma odpoczywać rodzina chrześcijańska w niedzielę, aby umożliwić międzyosobowy dialog, odzyskać siły po pracy, bardziej się zjednoczyć i uszanować niedzielę jako Dzień Pański?