Trzy fundamenty miłości: miłość, małżeństwo, rodzicielstwo - Budda, Stanisław (Studia nad Rodziną, 2014)
Artykuł zmierza w kierunku filozoficznego zdefiniowania rodziny. Jego celem jest zasygnalizowanie pewnych narzędzi teoretycznych, umożliwiających mówienie o rodzinie językiem maksymalnie ogólnym oraz wartościowanie dotyczących jej coraz gwałtowniejszych przemian. Autor odwołuje się przede wszystkim do pewnych intuicji z filozoficznej antropologii (zwłaszcza z kręgu personalizmu i filozofii spotkania). Indywidualną tożsamość osoby pojmuje jako dynamiczną wartość ukierunkowaną na własny nieskończony wzrost. Takie jej rozumienie pozwala na uzasadnienie koniecznego związku pomiędzy trzema konstytutywnymi dla rodziny momentami: miłością, małżeństwem i rodzicielstwem.