Uzależnienie od rodziny pochodzenia - Grabowski, Adam (Studia nad Rodziną, 2018)
Podstawowym i najważniejszym kontekstem społecznym dla rozwijającej się jednostki jest rodzina, która stanowi główne środowisko socjalizacji wzrastających w niej osób, ale również może być źródłem ich psychicznych zaburzeń oraz społecznego nieprzystosowania. Jednym z rodzinnych czynników generujących trudności jednostki w zakresie psychospołecznego funkcjonowania jest zbyt silna, uzależniająca więź, jaka istnieje pomiędzy jednostką a jej rodziną pochodzenia. To nadmierne przywiązanie względem rodziny generacyjnej zazwyczaj wyrasta z poczucia lojalności, które w swej patologicznej odmianie destruktywnie rzutuje na wiele obszarów życia i funkcjonowania jednostki. Podstawowym źródłem uzależnienia od rodziny pochodzenia jest ona sama wraz z określonym systemem swego funkcjonowania, który wyposaża wzrastającą w nim jednostkę w komponenty zdrowej bądź zaburzonej osobowości. Niniejszy artykuł porusza problematykę lojalności rodzinnej oraz związanych z nią uzależniających więzi rodzinnych; wskazuje systemy rodzinne, które generują u osób w nich wzrastających zbyt silne przywiązanie wobec rodziny generacyjnej; oraz ukazuje znaczenie owego przywiązania dla psychospołecznego funkcjonowania uzależnionej jednostki.