Utrzymywanie abstynencji przez osoby uzależnione od alkoholu a funkcjonowanie ich systemu rodzinnego. Perspektywa kliniczna - Małek, Karolina (Studia nad Rodziną, 2018)
Uzależnienie od alkoholu jest poważnym problemem społecznym w Polsce. Dotyczy około 10% społeczeństwa (bezpośrednio i pośrednio). Rozbudowany system leczenia ukierunkowany jest przede wszystkim na osiągnięcie i utrzymywanie abstynencji przez osoby uzależnione a także na indywidualną pomoc członkom rodziny osoby pijącej (głównie dotyczy to terapii współuzależnionego małżonka/ partnera). Proponowane interwencje mają w przeważającej większości charakter indywidualny. Niniejszy artykuł przedstawia inną perspektywę. Choroba alkoholowa bardzo wyraźnie wpływa na rzeczywistość rodzinną, determinując kształt i reguły relacji pomiędzy poszczególnymi członkami rodziny. Zgodnie z założeniami teorii systemowych zarówno proces wpadania w uzależnienie, jak i proces zdrowienia wpływać będzie na otoczenie osoby uzależnionej, stawiając przed wszystkimi wyzwania związane z adaptacją do zachodzących zmian. Wydaje się, że terapeutyczne wsparcie rodzin mierzących się z problemem alkoholizmu może być czynnikiem silnie facylitującym proces zdrowienia, utrzymywania abstynencji a także wspomagać tworzenie nowych sposobów funkcjonowania rodziny. W artykule przedstawiono wyniki badań empirycznych potwierdzających te założenia, jak również hipotetyczny przypadek kliniczny.