Sytuacja psychospołeczna rodzin z problemem uzależnienia - Dziukiewicz, Julia Urszula (Studia nad Rodziną, 2018)
Uzależnienie nie jest wyłącznie problemem chorego, przeciwnie – rodzina, będąc najbliższym środowiskiem osoby uzależnionej bardzo mocno narażona jest na jej destrukcyjny wpływ. Nałóg jednego z członków najczęściej zaburza bowiem funkcje i strukturę całego systemu rodzinnego. Celem artykułu jest dokonanie empirycznej ilustracji sytuacji psychospołecznej rodzin z problemem uzależnienia – ustalenie jak sami pacjenci poradni odwykowych oceniają swoje relacje rodzinne. Do udziału w badaniu zaproszono zarówno osoby uzależnione od substancji psychoaktywnych (alkoholu i narkotyków), jak i różnego rodzaju zachowań (głównie seksu i hazardu). Narzędziem gromadzenia danych był autorski kwestionariusz ankiety.