Praca socjalna z rodziną zastępczą - Wiktorowicz-Sosnowska, Monika (Studia nad Rodziną, 2018)
Rodzina stanowi podstawową przestrzeń dla kształtowania młodego człowieka. Jest dzisiaj najważniejszą z alternatywnych form opieki nad dzieckiem – podmiotem. Wymaga szczególnej uwagi i zainteresowania, zwłaszcza tych, których celem jest niesienie wsparcia oraz pomoc. Istotnego charakteru nabiera zatem praca socjalna, jako forma wsparcia i pomocy realizowanych na rzecz rodzin zastępczych. W artykule przedstawiono perspektywę Empowermentu będącą fundamentem solidnej pracy socjalnej oraz pożądanych aktywności pracownika socjalnego. Pomijanie ich jako wskazówek do współpracy z rodziną zastępczą jest zamknięciem pracy socjalnej w standardowych formach pomagania, skoncentrowanych na problemach, nie zaś zasobach rodziny. Tworzą się wówczas blokady utrudniające szersze postrzeganie rzeczywistości, jaką stanowi rodzina zastępcza. Tymczasem relacyjność w pracy socjalnej silnie oddziałuje na ten najważniejszy podmiot, czyli na rodzinę, i stanowi gwarancję dobrej współpracy.