Hilfe für ältere Menschen im rahmen der Sozialarbeit in Polen (Pomoc dla osób starszych w ramach pracy socjalnej w Polsce) - Młyński, Józef (Studia nad Rodziną, 2021)
We współczesnym zróżnicowanym społeczeństwie coraz częściej występuje brak porozumienia interpersonalnego, a człowiek żyje w ciągłych zmianach i pośpiechu. Trzeba przyznać, iż w społeczeństwie szybkiego rozwoju i przemian żyje się trudno, zwłaszcza osobom starszym, które często wchodząc w tzw. okres starzenia czują się odrzucone, niepotrzebne. Jedną z form pomocy człowiekowi, również w okresie starzenia się jest praca socjalna. Dlatego też niniejszy artykuł statuuje się w obszarze wsparcia seniorów i dotyczy wyjaśnienia podstawowych zagadnień dotyczących: form pomocy wobec osób starszych oraz roli pracownika socjalnego w zakresie wsparcia seniorów. Celem jest próba ukazania wartości świadczeń pracy socjalnej oferowanych osobom starszym (seniorom) jako instrumentów pomocy i wsparcia tej grupy osób.