Senior darem w życiu rodziny - Brzeziński, Mirosław (Studia nad Rodziną, 2021)
Seniorzy wnoszą w życie rodziny i Kościoła cenny dar wiary. Życie rodziny – domowego Kościoła jest miejscem, gdzie dziadkowie czują się kochani i sami obdarzają miłością. Dzięki własnym doświadczeniom życiowym zdobyli wiedzę i dojrzałość życiową. Jest to cenne bogactwo, którym mogą się dzielić z pokoleniem młodszym poprzez udzielanie mu rad i pouczeń. Dzieląc się pięknem swego życia dają wsparcie i zrozumienie w chwilach trudnych decyzji i wyborów swoim dzieciom i wnukom. Ludzie starsi wnoszą również duży wkład w ewangelizację. Dokonują tego zazwyczaj w domach rodzinnych. Właśnie tam wnuki poznają podstawy prawd wiary, dzięki swym dziadkom. Z podeszłym wiekiem związane jest cierpienie. Ważne jest, by człowiek w doświadczeniu choroby odkrył szansę wewnętrznego rozwoju. Aby umiał ją wykorzystać dla dobra innych, by uczynił z niej narzędzie apostolskiego oddziaływania. Jan Paweł II zauważa, że mimo słabnących sił i doświadczania różnorakich dolegliwości, człowiek w podeszłym wieku ma wiele do zaoferowania współczesnemu człowiekowi: „starsi potrafią dać wam znacznie więcej, niż możecie sobie wyobrazić”.