Aktywność seniorów w środowisku lokalnym - Młyński, Józef (Studia nad Rodziną, 2021)
Polityka senioralna jawi się jako istotne wyzwanie współczesności. Socjologowie i demografowie ciągle podkreślają, że społeczeństwo polskie się starzeje. Istnieje zatem wielka potrzeba pobudzenia działań lokalnej polityki społecznej na rzecz seniorów i osób starszych. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie aktywności społecznej i edukacyjnej seniorów w społeczności lokalnej. Z powziętej analizy wynika, że seniorzy uczestniczą w zorganizowanych formach aktywności: Uniwersytety Trzeciego Wieku, kluby seniorów, rady seniorów, Caritas parafialne, różne stowarzyszenia, wolontariat i inne instytucje pożytku publicznego. Dodać trzeba, że łatwiej jest zaktywizować seniorów zamieszkujących środowiska miejskie niż środowiska wiejskie. Ponadto w niniejszym artykule ukazano też rolę pracownika socjalnego jako lidera – moderatora społeczności lokalnej odpowiedzialnego za stymulowanie aktywności społecznej i edukacyjnej seniorów.