Problemy rodzin jako źródła zagrożeń bezpieczeństwa społecznego. Studium wybranych zagrożeń - Tułowiecki, Dariusz (Studia nad Rodziną, 2021)
Współcześnie bezpieczeństwo narodowe rozumiane jest szeroko, a jego definicja wykracza poza brak działań militarnych. W skład szeroko rozumianego bezpieczeństwa wchodzi nie tylko brak ryzyka czy wprost zagrożenia wojną, lecz także poczucie bezpieczeństwa w innych segmentach życia: społecznym, ekonomicznym, ekologicznym, kulturowym. Bezpieczeństwo społeczne obejmuje życiowy dobrostan nie ograniczający się jedynie do wymiaru ekonomicznego, lecz zakładający możliwość rozwoju oraz udział w relacjach społecznych. W społeczeństwie ryzyka, nie istnieje stan całkowitej wolności od zagrożeń bezpieczeństwa, jednak państwo, jako arcyważny aktor życia, jest odpowiedzialny za maksymalizację bezpieczeństwa a minimalizację jego zagrożeń. Szczególnym aktorem życia społecznego jest rodzina. Jest ona ściśle powiązana z fundamentem bezpieczeństwa społecznego – bezpieczeństwem socjalnym. Składa się na nie bezpieczeństwo ekonomiczne, bezpieczeństwo mieszkaniowe i bezpieczeństwo zdrowotne.