Działalność Rzecznika Praw Obywatelskich na rzecz rodziny w latach 2010-2015 - Winny, Łukasz (Studia nad Rodziną, 2021)
Rodzina stanowi podstawową i naturalną komórkę społeczną tworzącą państwo. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej nakazuje bezpośrednią ochronę i opiekę nad rodziną przez wszystkie organy administracji publicznej w szczególności zaś, w przypadkach, kiedy rodzina z pewnych względów znajduje się w gorszej sytuacji materialnej lub jest rodziną niepełną. Instytucją stojącą na straży przestrzegania praw i sygnalizującą przypadki stanowiące ingerencję i zagrażające dobru rodziny jest Rzecznik Praw Obywatelskich. Ze względu na swoje konstytucyjne umocowanie Rzecznik angażuje się w wiele spraw związanych z dobrem rodziny – w artykule przedstawiono m.in. sukcesy dot. problemów z dostępem do świadczeń rodzinnych, praw osób z niepełnosprawnościami, problemów mieszkaniowych, czy także trud-ności rodzin polskich mieszkających za granicą. W wielu przypadkach interwencja Rzecznika skutkowała modyfikacją praktyki organów administracji publicznej lub zmianami legislacyjnymi. Rzecznik choć z ograniczonym wachlarzem kompetencji pozostaje zasadniczym elementem struktury organizacyjnej państwa, prawidłowo wypełniając swoją konstytucyjną rolę.