Bezpieczeństwo energetyczne gospodarstwa domowego i rodziny - Szyrski, Mariusz (Studia nad Rodziną, 2021)
Artykuł porusza problematykę form prawnych w zakresie zachowania bez-pieczeństwa energetycznego gospodarstwa domowego na tle zjawiska tzw. ubóstwa energetycznego. Ukazano w nim analizę przepisów dotyczących dodatku energetycznego oraz wsparcia w zakresie wymiany instalacji grzewczej. Celem artykułu jest ukazanie wybranych form wsparcia gospodarstw domowych, które związane są z zapewnieniem odpowiedniej egzystencji w sferze szeroko rozumianej „energetyki”. Głównym pytaniem badawczym jest to, czy formy działania administracji publicznej w tej przestrzeni (energetyka) przystają do aktualnych potrzeb społeczeństwa?