Prawo alimentacyjne seniorów na gruncie Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego oraz orzecznictwa sądowego - Czekalski, Piotr (Studia nad Rodziną, 2021)
Z uwagi na fakt, że tematyka związana z problemem starzenia się społeczeństw jest coraz częściej obecna w dyskursie publicznym, pojawiają się pytania dotyczące osób starszych. Padają one w różnym kontekście, natomiast za bezsporną kwestię należy uznać, iż seniorzy często ze względu na swój zaawansowany wiek, czy też problemy zdrowotne potrzebują pomocy materialnej. Co prawda państwo dysponuje odpowiednimi instrumentami pomocowymi, które są adresowane dla takiej grupy adresatów, to jednak należy podkreślić, że obowiązek alimentacyjny rodziny powinien być realizowany w pierwszej kolejności. Dlatego też problematyka obowiązku alimentacyjnego względem osób starszych została podjęta w niniejszym tekście, gdyż skupia się na obowiązkach wynikających z rodzinnej więzi. Analiza zagadnienia została omówiona na przykładzie orzecznictwa sądów powszechnych oraz Sądu Najwyższego, a także na podstawie zapisów Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.