Posłannictwo rodziny w formacji osoby ludzkiej i społeczeństwa - Rychlicki, Czesław (Studia nad Rodziną, 2019)
Refleksja nad misją rodziny w procesie formowania osoby i społeczeństwa staje się aktualna w kontekście kulturowych i ideologicznych niebezpieczeństw naszych czasów, które wpływają na naturę i fundamentalną tożsamość tych instytucji, których podstawą jest rodzina, oparta na małżeństwie. Poprzez pewne hasła – solidarność, demokracja, tolerancja i równość – które nabrały siły przekonywania w politycznej propagandzie i reklamie, zauważalna jest tendencja do zmiany tożsamości małżeństwa i rodziny, które są dwiema instytucjami ściśle ze sobą związanymi i ze swej natury ukierunkowanymi na cel, jakim jest dobro osoby i społeczeństwa. Zagrożenia te są sprzeczne z prawem naturalnym oraz zobowiązaniami rodziny i małżeństwa, zmierzającymi do formacji osób z nich się wywodzących. Chrześcijaństwo wyprowadza prawdę o roli małżeństwa i rodziny z doktryny obecnej w Piśmie Świętym. Bóg stworzył człowieka jako mężczyznę i kobietę oraz powierzył im funkcję przekazywania nowego życia i jego rozwoju fizycznego i duchowego. Dlatego żadna próba zmiany charakteru małżeństwa i rodziny nie może być akceptowana w świetle prawa naturalnego i prawa Stwórcy. Tylko wzajemna współpraca między instytucjami świeckimi i kościelnymi na rzecz rozwoju rodziny i życia ludzkiego może służyć dojrzałości społecznej i formacji osób oraz może stworzyć klimat pokoju i umocnić prestiż państwa.