Dlaczego czystość się opłaca? Zagrożenia płynące z grzechu nieczystości w życiu młodych ludzi - Szczęsny, Krystian (Studia nad Rodziną, 2019)
Człowiek jako osoba zasługuje na poszanowanie jego godności. Dotyczy to również sfery seksualnej, która zdaje się w naszej kulturze coraz bardziej zdeprawowana. Tymczasem uświadomienie sobie ogromnej wartości czystości otwiera oczy zwłaszcza młodemu człowiekowi, gdy zauważa, że jej zachowanie staje się „receptą” na szczęśliwe życie, związek, rodzinę i samopoczucie. Dzieje się tak, gdyż nie można odseparować ciała od świadomości człowieka, tym samym nie jest możliwe odizolowanie czynności od psychiki, która im towarzyszy. Często nieodpowiedzialne współżycia seksualne nie są tylko przygodą, ale zostawiają niezatarty ślad w duszach i umysłach młodych ludzi na całe życie. Niewątpliwie warto jest podkreślić, że czystość jest darem Bożym, który umacnia też miłość między ludźmi. Ostatecznie Chrystus naucza, że „błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą” (Mt 5, 8).