Rodzice czy państwo – kto pełni większą rolę w procesie wychowania? - Krasucka, Agnieszka (Studia nad Rodziną, 2020)
Na świecie coraz częściej państwa oraz instytucje państwowe przejmują rolę głównego wychowawcy dziecka. Wobec powyższego faktu, celem artykułu jest zaakcentowanie problematyki zagrożeń ideologizacji dzieci. Uczynione to będzie na przykładzie wybranych losowo państw: Hiszpanii, Niemczech i Stanów Zjednoczonych. Rodzice, zgodnie z nauką Kościoła Katolickiego, są pierwszymi i głównymi wychowawcami dziecka. Państwo nie powinno pozbawiać rodziny tych zadań, które może ona spełniać sama. Władze cywilne są także zobowiązane wspierać rodzinę i zapewniać jej niezbędną pomoc. Niestety w wielu państwach dzisiejszego świata ta zasada nie jest przestrzegana, szczególnie na terenie szkolnictwa. Promowana jest permisywna edukacja seksualna, ideologia gender i LGBT. Ucząc się na błędach wymienionych powyżej krajów, Polska nie powinna dopuścić do tego, by państwo miało większą władzę wychowawczą niż rodzice.