Wybrany dorobek naukowy pracowników Wydziału Studiów nad Rodziną - Ozorowski, Mieczysław (Studia nad Rodziną, 2023)
Wydział Studiów nad Rodziną, który swoimi korzeniami sięga działalności abpa K. Majdańskiego w Akademii Teologii Katolickiej i wielu innych osób, wyrażających naukową troskę o małżeństwo i rodzinę, w ciągu pierwszej dekady swojego samodzielnego istnienia w ramach Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie kontynuuje badania w dyscyplinie nauk o rodzinie. Choć zespół pracowników naukowo-dydaktycznych nie był duży, bo większość tego czasu liczył kilkanaście osób, to udało się wypracować różne pola poszukiwań naukowych. Celem artykułu jest prezentacja osiągnięć naukowych nauczycieli akademickich, pracujących na Wydziale Studiów nad Rodziną UKSW w Warszawie. Nie jest to kompletna lista ani osób ani ich dorobku. Zostały tu zaznaczone najbardziej znaczące i zaangażowane osoby oraz najważniejsze ich osiągnięcia. Opis ten jest uporządkowany według istniejących wcześniej katedr.