Prace magisterskie przygotowane i obronione na Wydziale Studiów nad Rodziną UKSW w Warszawie w latach 2011-2020 – prezentacja i analiza problemowa - Kućko, Wojciech (Studia nad Rodziną, 2023)
W 2020 r. minęło 10 lat istnienia Wydziału Studiów nad Rodziną w strukturach Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, który swoimi korzeniami sięga czasów Akademii Teologii Katolickiej i działalności badawczej na rzecz małżeństw i rodzin, zapoczątkowanej w 1975 r. przez późniejszego abpa Kazimierza Majdańskiego. Celem niniejszego artykułu jest prezentacja części dorobku badawczego i naukowego Wydziału, którym są przygotowane i obronione prace magisterskie, zarówno na studiach stacjonarnych, jak i niestacjonarnych, w latach 2011-2020, czyli w pierwszej dekadzie samodzielnego istnienia tegoż Wydziału. Po ukazaniu krótkiej jego historii, została przedstawiona metodologia pracy, oparta na zebraniu i przeanalizowaniu tematyki wszystkich prac 471 magisterskich we wskazanym okresie. Wyniki badań opracowano poprzez przywołanie przykładów zagadnień i tematów z sześciu obszarów badawczych, w których podejmowano analizy w ramach interdyscyplinarnych nauk o rodzinie: etyki filozoficznej i filozofii; nauk medycznych i nauk o rodzinie; pedagogiki; psychologii; katolickiej nauki społecznej i socjologii oraz teologii, bioetyki teologicznej i duszpasterstwa rodzin.