Duszpasterstwo rodzin na podstawie nauczania papieża Franciszka - Majchur, Szymon (Studia nad Rodziną, 2022)
Duszpasterstwo rodzin w świetle nauczania papieża Franciszka rozpoczyna się od dostrzeżenia zagrożeń współczesnej rodziny. Właściwe poznanie środowiska i realiów, w jakich żyje rodzina, pozwalają na przygotowanie odpowiedniej oferty duszpasterskiej. Stwarzanie przez duszpasterzy warunków wzrostu i rozwoju małżonków w miłości do Boga i do siebienawzajem, wyda owoce w życiu ich dzieci. Duszpasterstwo rodzin, które powinno być na pierwszym miejscu w działalności duszpasterskiej Kościoła i poszczególnych parafii, ma zajmować się rozeznaniem duszpasterskim, odpowiednim przygotowaniem do małżeństwa oraz właściwym duszpasterstwem rodzin i małżeństw.