Wstęp. Słowo od redaktora naczelnego oraz redaktora obecnego numeru - Biały, Stanisław (Studia nad Rodziną, 2023)
Z radością oddajemy w ręce czytelników kolejny numer czasopisma „Studia nad Rodziną”, które jest publikowane przez Wydawnictwo UKSW w Warszawie. Mimo pewnych trudności pisma – brak satysfakcjonującej punktacji – wierzymy w jego przyszły sukces. Tytuł obecnego numeru to: „Prawda o rodzinie – dobrem rodziny”. Redakcja czasopisma (w nowym składzie – redaktorem naczelnym został ks. dr hab. Stanisław Biały, prof. ucz., jego zastępcą ks. dr Wojciech Kućko, a sekretarzem ks. dr Łukasz Borowski) będzie czyniła wszystko, żeby mogło ono znaleźć się na ministerialnej liście (otrzymując dobrą punktację), a tym samym, aby odpowiednio służyło rozwojowi nauk o rodzinie. Zależy nam na udostępnieniu naukowcom z tej dziedziny adekwatnej możliwości publikowania, a tym samym dzielenia się swoimi wynikami naukowymi, nie tylko ze środowiskiem UKSW, lecz także – zgodnie z naszymi ambicjami – z całą Polską i zagranicą.