Magisterium Kościoła a transseksualizm. Implikacje kanoniczno-etyczne - Biały, Stanisław (Studia nad Rodziną, 2023)
Przedmiotem niniejszej analizy jest zagadnienie transseksualizmu w nauczaniu Kościoła katolickiego. Analiza pozwoliła autorowi na sformułowanie kilku spostrzeżeń o podłożu filozoficzno-kanonicznym. Po pierwsze, literatura przedmiotu koncentruje się na następujących zagadnieniach: a) dokładne przyczyny transseksualizmu nie są znane; b) znaczenie wzorców społecznych dla wyrobienia postaw seksualnych młodzieży; c) katolicka godność osoby ludzkiej; d) na czym polega korekcja płci; e) od czego zależy satysfakcja ze związku (seksualna i osobowa). Po drugie, obiektywizm treści etycznych i kanonicznych wniosków opiera się na założeniu, iż stanowisko doktrynalne Kościoła katolickiego w kwestii niedopuszczania do sakramentu małżeństwa osób transseksualnych ma swoje adekwatne uzasadnienie nie tylko pod względem filozoficzno-religijnym, lecz także biologicznym (medycznym, psychologicznym itp.). Po trzecie, satysfakcja ze związku jest pojęciem, które odnosi się do treści subiektywnych, zatem świadectwa osób transseksualnych o posiadanym i przeżywanym szczęściu muszą być postrzegane w kontekście jeszcze innych wartości osobowych i społecznych, np. wartości wiary i zbawienia, posłuszeństwa Bogu i jego objawionej woli.