WIĘZI UCZUCIOWE Z RODZICAMI A JAKOŚĆ BLISKICH ZWIĄZKÓW MŁODYCH DOROSŁYCH Z RODZIN ROZWIEDZIONYCH - KICZKA, Maria (Studia nad Rodziną, 2015)
Celem prowadzonych badań było wykazanie zależności między jakością bliskiego związku młodych dorosłych pochodzących z rodzin rozwiedzionych a więzią uczuciową, jaka łączy ich z rodzicami. Badano także, czy czynnik pośredni, jakim jest percepcja atmosfery rodzinnej, jest czynnikiem modyfikującym relację między więzią uczuciową z rodzicami a jakością bliskiego związku. Oprócz metod kwestionariuszo- wych do badania więzi uczuciowych z rodzicami zastosowano także metodę projek- cyjną. Udział w badaniu brało 30 osób, młodych dorosłych pochodzących z rodzin rozwiedzionych, obecnie pozostających w bliskim, niesformalizowanym związku. Uzyskane wyniki potwierdziły występowanie współzależności między specyficznymi aspektami więzi uczuciowych z rodzicami – zarówno z matką, jak i z ojcem – a jakością bliskiego związku (poszczególnymi jego wymiarami – intymnością, namiętnością i zaangażowaniem). Aspektem, który okazał się modyfikować związek między specyfiką więzi uczuciowej a jakością bliskiego związku, okazała się być narracja obojga rodziców na temat sytuacji związanej z rozwodem w okresie okołorozwodowym. Rezultaty badań ukazują brak prostej zależności między faktem rozwodu ro- dziców w dzieciństwie lub adolescencji a jakością bliskiego związku w dorosłości.