Aksjologia w ogólności – w kierunku edukacyjnym i wychowawczym - Struzik, Zdzisław (Studia nad Rodziną, 2025)
Aksjologia małżeństwa i rodziny opiera się na podstawowych wartościach: miłości, sprawiedliwości, wolności, prawdzie, pokoju i solidarności. Św. Jan Paweł II wskazywał na znaczenie tych wartości w teologii małżeństwa i rodziny, uznając je za niezbędne. Płeć ludzka jest biologicznie zdeterminowana już w momencie zapłodnienia – męska albo żeńska. Dlatego sensem bycia mężczyzną jest kobieta, a sensem bycia kobietą jest mężczyzna. Celami związku małżeńskiego są wzajemna miłość i przekazanie życia, a w dalszej konsekwencji opieka i wychowanie nowego pokolenia. Życie jest największą wartością, a rodzicielstwo jest specjalną radosną godnością. W małżeństwie i rodzinie stosowane wartości scalają związek i przenoszą się na życie społeczne narodu i państwa.