Rodzina jako mały Kościół. Antropologia i duchowość małżeństwa w nauczaniu św. Jana Chryzostoma - Słomski, Wojciech (Studia nad Rodziną, 2025)
Artykuł analizuje antropologię i duchowość małżeństwa w nauczaniu św. Jana Chryzostoma, ukazując rodzinę jako „mały Kościół” (mikra ekklēsia) – wspólnotę życia i miłości, zakorzenioną w Trójcy Świętej. W oparciu o hermeneutykę źródeł patrystycznych i teologię komunii przedstawiono sakramentalny charakter małżeństwa jako mysterion jedności Chrystusa i Kościoła. W centrum refleksji znajduje się antropologia relacyjna, wyrażona przez pojęcia agape, synergeia i theosis, które opisują duchowy wymiar miłości małżeńskiej. Nauka Chryzostoma ukazuje, że małżeństwo jest drogą świętości i przebóstwienia, w której codzienność staje się liturgią życia. Artykuł wskazuje na aktualność tej patrystycznej wizji w świetle współczesnej teologii rodziny, zwłaszcza nauczania II Soboru Watykańskiego, Jana Pawła II i papieża Franciszka.