Rodzicielskie aspiracje edukacyjne beneficjentów programu „Rodzina 500+” w pierwszych latach otrzymywania świadczeń - Tułowiecki, Dariusz (Studia nad Rodziną, 2025)
Program „Rodzina 500+” z założenia miał cele demograficzne. W perspektywie czasu można jednak stwierdzić, że o ile realizacja tego celu jest dyskusyjna, to istnieje konsensus wśród mikroekonomistów i polityków społecznych co do faktu ustabilizowania budżetów domowych rodzin wielodzietnych oraz radykalnego ograniczenia ubóstwa w Polsce.Wniniejszym opracowaniu podjęto próbę poszukiwania związków pomiędzy świadczeniami „500+” a aspiracjami edukacyjnymi rodziców. Do badań wybranomiasto Giżycko – region o niskimpoziomie rozwoju gospodarczego, wysokich wskaźnikach zatrudnienia sezonowego (związanego głównie z turystyką) oraz problemów społecznych. Przeprowadzone pomiary (we wrześniu 2027 roku – rok po wprowadzeniu programu) pozwalają na umiarkowaną identyfikację powiązań między otrzymywaniem świadczeń a rodzicielskimi aspiracjami edukacyjnymi. Rodzice będący beneficjentami programu, po ustabilizowaniu sytuacji finansowej swoich gospodarstw domowych, wyraźnie inwestują otrzymywane środki w przyszłość i edukację dzieci oraz życie rodzinne. Wydają się być świadomi znaczenia wykształcenia dla budowania kapitału ludzkiego swoich dzieci i są gotowi przeznaczać większe sumy na ich edukację, o ile pozwoli na to sytuacja finansowa rodziny wsparta programem „Rodzina 500+”.