Dialog podstawowym elementem procesu wychowania w rodzinie - Regulska, Agnieszka (Studia nad Rodziną, 2014)
Rodzina jest podstawowym i najważniejszym środowiskiem wychowania, rozwoju i socjalizacji dziecka. W prawidłowo funkcjonującej rodzinie dziecko w naturalny sposób kształtuje wszystkie wymiary swego człowieczeństwa oraz uczy się postaw i zachowań społecznych. Na rzeczywistość rodziny składa się pełnienie wielu ról przez poszczególnych jej członków, jak też funkcji o charakterze wspólnotowym i społecznym. Osoby tworzące wspólnotę rodzinną w celu realizacji swoich zadań pozostają we wzajemnych układach złożonych interakcji. Podstawą procesu wychowania w rodzinie jest dialog pomiędzy rodzicami i dziećmi oparty na poszanowaniu praw każdej osoby. Skuteczne porozumiewanie się jest bardzo ważne w procesie wychowawczym oraz gwarantuje rzetelne wypełnianie podstawowych funkcji indywidualnych i społecznych.