Mediacje pojednawcze w małżeństwie i rodzinie szansą na zatrzymanie fali rozwodów. Założenia mediacji pojednawczych - Pustoła, Bożena (Studia nad Rodziną, 2014)
Artykuł dotyczy mediacji pojednawczych w małżeństwie i rodzinie. Na początku przedstawiono, czym są mediacje pojednawcze, główne założenia i cel mediacji w polskim systemie prawnym. Mediacje pojednawcze mają szansę pomóc małżeństwom i rodzinom w sytuacji kryzysu i zagrożenia rozwodem. Zwrócono uwagę na wartość szczęśliwego lub nieszczęśliwego dzieciństwa, gdy złe doświadczenia z domu rodzinnego kładą się cieniem na całe przyszłe dorosłe życie człowieka. Podkreślony zostaje wspólnotowy charakter rodziny, gdzie dzieci nie są dodatkiem do małżeństwa, ale stanowią integralną część rodziny i rodzice mają wobec nich swoje zobowiązania. Uczucia i emocje, miłość i szacunek, zobowiązanie i odpowiedzialność oto świat wewnętrzny człowieka, który ma wpływ na podejmowane decyzje. Decyzje mogą wprowadzać harmonię lub dysharmonię w życie małżeństwa i rodziny. W dalszej części omówiono pięć języków miłości, pięć języków przepraszania i pięć języków próśb oraz zwrócono uwagę, jak ważna jest rozmowa i dialog w życiu każdego małżeństwa, rodziny, a także w mediacjach. Na zakończenie pojawiają się rozważania na temat przebaczenia jako formy poradzenia sobie z poczuciem krzywdy, zawiedzionych nadziei, braku zaufania, rozczarowania lub rozgoryczenia. Zwrócono uwagę, że nie jesteśmy sami, żyjemy we wspólnocie ludzkiej i mamy sobie dużo do zaofiarowania, a to może przynieść owoce i nadać nowy sens życiu. Małżonkowie nie zawsze są świadomi zależności, jaka istnieje w każdym małżeństwie: trud w małżeństwie dotyka każdego, ale są również sposoby poradzenia sobie z trudnościami. Zawsze można liczyć na pomoc i wsparcie innych ludzi.