Emocjonalny charakter więzi rodzinnych – perspektywa rodziców dorosłych dzieci uzależnionych od alkoholu - Müller-Siekierska, Diana (Studia nad Rodziną, 2021)
Pomimo, że w polskiej literaturze naukowej jak i specjalistycznej problem współuzależnienia oraz psychologicznego systemu wsparcia członków rodzin osób uzależnionych od alkoholu jest szeroko opisany, to pomijanym aspektem wciąż pozostaje emocjonalne funkcjonowanie rodziny z problemem alkoholowym z perspektywy rodziców dorosłych uzależnionych dzieci. W dostępnym piśmiennictwie naukowym trudno wyodrębnić i wskazać specyficzne problemy będące udziałem jedynie rodziców dorosłych dzieci uzależnionych od alkoholu. Zazwyczaj wnioski z tychże badań dotyczą ogółu krewnych osób uzależnionych. W niniejszym artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytania jakich emocji wynikających z uzależnienia od alkoholu dorosłego dziecka doświadczają ich rodzice, jakie znaczenie nadają tym emocjom, oraz w jaki sposób doświadczane przez rodziców emocje oddziaływają na ich więzi z uzależnionymi od alkoholu dziećmi. Pierwszą część artykułu stanowi podbudowa teoretyczna. Omówiono w niej problematykę więzi psychicznej, ze szczególnym uwzględnieniem więzi emocjonalnych w rodzinie z problemem alkoholowym. Druga część artykułu to analiza fragmentu badań prowadzonych w ramach projektu pn. „Rodzina w systemie wsparcia społecznego i pomocy osobom z problemem alkoholowym. Badania biograficzne z udziałem rodziców (dorosłych) dzieci uzależnionych od alkoholu”. Zadanie „Wspieranie badań naukowych w obszarze problemów wynikających z używania alkoholu”. Projekt ten realizowany jest ze środków Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Artykuł kończą konkluzje dotyczące emocji doświadczanych i odczuwanych przez rodziców dorosłych dzieci uzależnionych od alkoholu.