Demograficzne uwarunkowania zapotrzebowania na usługi asystenckie i opiekuńcze wśród osób starszych w Polsce - Luty-Michalak, Marta (Studia nad Rodziną, 2019)
Zapotrzebowanie na usługi asystenckie i opiekuńcze dla osób starszych determinowane jest między innymi uwarunkowaniami demograficznymi. Polska podobnie jak inne kraje rozwinięte doświadcza postępującego procesu starzenia się populacji, którego dynamika w najbliższych dziesięcioleciach znacznie wzrośnie. Starzenie się społeczeństw implikuje wiele wyzwań, w tym także konieczność zapewnienia opieki niesamodzielnym osobom starszym. Celem artykułu jest analiza wybranych demograficznych uwarunkowań procesu starzenia się społeczeństwa polskiego. Przedmiot dokonanej analizy stanowi weryfikacja hipotezy o zmniejszających się możliwościach sprawowania opieki nad osobami starszymi przez członków najbliższej rodziny w świetle postępującego procesu starzenia się społeczeństwa polskiego w perspektywie czasowej do 2080 roku. W artykule wykorzystano informacje zamieszczone w bazie danych Eurostatu (https://ec.europa.eu/eurostat/data/ database) oraz dane z badania pt: Stan zdrowia ludności Polski w 2014 r., którego wyniki opublikowano na stronie internetowej Głównego Urzędu Statystycznego (https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/zdrowie/zdrowie/stan-zdrowia-ludnosci-polski-w-2014-r-,6,6.html).