Rodzina w starzejącym się społeczeństwie – zagadnienia administracyjnoprawne - Mędrzycki, Radosław (Studia nad Rodziną, 2021)
Artykuł dotyczy ważnej kwestii relacji państwa i rodziny w kontekście starzeją-cego się społeczeństwa. Autor analizuje te kwestie przez pryzmat konstytucyjnych obowiązków państwa względem rodziny oraz poszczególnych regulacji administracyjnoprawnych. Analizuje także kwestię wpływu zasady pomocniczości na te relacje stwierdzając, że stanowi ona z jednej strony barierę do zbytniego wkraczania w działalność rodziny względem jej członków, z drugiej strony nakazuje poszukiwać i stosować nowoczesne formy pomocy dla rodzin nieradzących sobie z wyzwaniami starzejącego się społeczeństwa.