Społeczne przesłanki zobowiązania osoby uzależnionej od alkoholu do poddania się leczeniu odwykowemu - Szlachetko, Katarzyna; Szlachetko, Jakub (Studia nad Rodziną, 2021)
Celem artykułu jest omówienie tzw. społecznych przesłanek zobowiązania osoby uzależnionej do poddania się leczeniu w stacjonarnym lub niestacjonarnym zakładzie lecznictwa odwykowego. Określone „narzędzie” walki z alkoholizmem może budzić wątpliwości ze względu na ochronę wolności osobistych uzależnionego. Z drugiej jednak strony ustawodawca przewiduje wyjątki od zasady dobrowolnego podejmowania leczenia odwykowego w celu ochrony najbliższego otoczenia osoby uzależnionej. Szczególne znaczenie ma zapewnienie ochrony członków rodziny osoby uzależnionej, którzy są bezpośrednio narażeni na negatywne konsekwencje jej uzależnienia od alkoholu. W artykule przeanalizowano treść poszczególnych społecznych przesłanek zobowiązania osoby uzależnionej do poddania się leczeniu odwykowemu, do których w obowiązującym stanie prawnym należą: powodowanie rozkładu życia rodzinnego, powodowanie demoralizacji małoletnich, uchylanie się od obowiązku zaspokajania potrzeb rodziny oraz systematyczne zakłócanie spokoju lub porządku publicznego. Największa część rozważań została poświęcona przesłance „powodowania rozkładu życia rodzinnego”, która wymagała ustalenia