Sytuacja prawna rodziny pacjenta w stanie terminalnym - Kruczkowski, Mateusz (Studia nad Rodziną, 2021)
Stan terminalny pacjenta wywiera konkretny wpływ na jego rodzinę. Na tą rzeczywistość, której podlega rodzina pacjenta składa się m.in.: lęk, obawa przed samotnością, bezradnością, śmiercią, umieraniem, otrzymaniem potrzebnego sprzętu, awarią sprzętu, bólem i cierpieniem chorego, pogorszeniem statusu ma-terialnego, izolacją społeczną, widokiem i kontaktem z ciałem zmarłego, swoimi emocjami, czy reakcją na śmierć innych członków rodziny. Opieka paliatywna to działanie, które poprawia jakość życia chorych i ich rodzin, stojących wobec problemów związanych z zagrażającą życiu, postępującą chorobą, poprzez zapobieganie i znoszenie cierpienia dzięki wczesnej identyfikacji oraz ocena i leczenie bólu i innych problemów: somatycznych, psychologicznych, socjalnych i duchowych. Stanowi więc ona adekwatną reakcję na stan człowieka będącego w fazie terminalnej oraz jego rodziny. Sytuacja administracyjnoprawna rodziny pacjenta w stanie terminalnym po-zostaje w funkcji sytuacji chorego terminalnie i jest z nią (z tą sytuacją) silnie sprzężona. Oznacza to, że im bardziej będzie poprawiać się sytuacja administracyjnoprawna pacjenta, tym lepsza będzie sytuacja administracyjnoprawna jego rodziny. Co oznacza lepsza? Punkt wyjścia stanowi dla nas prawo do godnego umierania, zakotwiczone w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. To właśnie w tymprawie, prawie do umierania w spokoju największym z możliwych i z należną mu ludzką godnością, ukonkretnia się godność człowieka w fazie terminalnej.