Wartość własnych doświadczeń rodzinnych św. Augustyna - Ozorowski, Mieczysław (Studia nad Rodziną, 2021)
Niniejszy projekt badawczy ma na celu przedstawienie własnych doświadczeń związanych z małżeństwem i rodziną u św. Augustyna. Św. Augustyn jest jednym z największych teologów w starożytności chrześcijańskiej. Nie był on żonatym mężczyzną, ale urodził się w chrześcijańskiej rodzinie i posiadał pewne doświadczenie życia z kobietą w konkubinacie. Pozostawił również dużą ilość pism poświęconych zagadnieniom małżeńskim i rodzinnym. Nie tworzą one zwartego traktatu o małżeństwie i rodzinie. Są one odbiciem aktualnych i palących problemów, które nurtowały nie tylko św. Augustyna, ale również otaczających go ludzi. Wydaje się również, że św. Augustyn żył osobiście tymi zagadnieniami, które opisywał w swoich pismach. Problematyka małżeńska i rodzinna wynika z własnego osobistego doświadczenia a także doświadczenia bliskich mu ludzi. Poglądy Augustyna wywarły duży wpływ na postawę całego Kościoła Zachodniego. Podstawowym źródłem w tym zakresie pozostają jego „Wyznania”, które zawierają wiele informacji biograficznych. Jest to oryginalne opracowanie ukazujące źródła poglądów św. Augustyna na seksualność człowieka oraz jego relacje rodzinne.