Wychowanie do wartości a pojęcie rodziny wielodzietnej (wielofunkcyjnej) - Karwowska, Aleksandra (Studia nad Rodziną, 2021)
Czy rodzina wielodzietna może dzisiaj dobrze spełniać funkcję wychowania do wartości? Często rodzina wielodzietna postrzegana jest jako mało wydajna i nie mogąca dobrze wypełnić swoich funkcji, w tym wychowania do wartości. ,,Rodzina jest jedną z najważniejszych grup pierwotnych, ma poczucie swej odrębności, ma własne zadania i cele życiowe, układ stałych międzyosobniczych stosunków, określoną strukturę”. Do celów rodziny zalicza się przede wszystkim zrodzenie potomstwa, miłość, wychowanie, dążenie do szczęścia etc. Funkcje to te same rzeczywistości jak cele, ale postrzegane z innej strony. Zaliczamy do nich między innymi funkcję reprodukcyjną, emocjonalną, wychowawczą czy opiekuńczą. Funkcja wychowawcza to wprowadzenie dziecka w świat, wpajanie mu systemu wartości i wzorów zachowań obowiązujących w społeczeństwie, oraz przygotowanie do pełnienia różnych ról społecznych w jego przyszłości. Istotną rolę w kształtowaniu poglądu na świat i wychowaniu do wartości mają rodzice, którzy są przykładem realizacji danych wartości i życia zgodnego z tymi wartościami. Rodzina jest szczególnym i podstawowym środowiskiem, w którym następuje spotkanie z konkretnymi wartościami oraz utrwalanie ich przez powtarzanie. Obecnie w zakresie budowania i realizowania właściwej filozofii rodzinnej istnieje wiele zagrożeń nazywanych filozofią sukcesu, pozoru, posiadania i przyjemności, powodujących przepaść pomiędzy dzieckiem a rodzicem oraz zatarcie najważniejszych wartości. Negatywne opinie dotyczące rodzin wielodzietnych są jednoznaczne krzywdzące. W Polsce jako współczynnik rodziny wielodzietnej przyjęto model 2 plus 3. Liczba rodzin 2+3 z roku na rok spada. Jedną z przyczyn takiego zjawiska jest społeczny negatywny odbiór wielodzietności. Jak zmieniać wizerunek rodziny wielodzietnej, aby zachęcać młode pokolenie do zakładania dużej rodziny? Są to niewątpliwie wyzwania, które stoją przed polską polityką rodzinną.