Pośrednie godzenie w życie ludzkie: narkomania, alkoholizm, nikotynizm, dopalacze - Michalska, Katarzyna (Studia nad Rodziną, 2021)
Dominującą chorobą naszych czasów stają się różnego rodzaju uzależnienia. Szczególnie niebezpieczne są uzależnienia pośrednio godzące w życie ludzie. Już od bardzo dawna powszechnie znane, a zarazem uznane za bardzo szkodliwe są formy uzależnień, od substancji dostępnych legalnie. Taką trucizną jest alkohol etylowy, wszelkiego rodzaju dopalacze, papierosy (te elektryczne również) i narkotyki. Szkodliwość substancji psychoaktywnych na organizm człowieka jest powszechnie znana i oczywista. Ze skutkami uzależnień boryka się całe społeczeństwo, ponosząc przy tym ogromne straty zarówno ekonomiczne jak i społeczne. A mimo to na szczeblu państwowym są podejmowane znikome, a nawet przeciwne działania, zmierzające w kierunku budowania trzeźwego a tym samym silnego i mądrego społeczeństwa. Współczesny człowiek osadzony w kulturze konsumpcjonizmu, zwraca się raczej ku rzeczom i płynącej z nich przyjemności, niż ku ludziom, nad czym głęboko ubolewam.