Pedagogizacja rodziców wyrazem troski o dobro dziecka - Skreczko, Adam (Studia nad Rodziną, 2023)
Proces wychowania w obecnym czasie jest bardzo złożony i niejednokrotnie konfliktowy. Dzisiaj bardziej niż kiedykolwiek potrzebne jest poważne, głębokie i staranne przygotowanie rodziców do pełnienia zadań wychowawczych. Należy przy tym pamiętać, że pedagogizacja rodziców, jako wyraz troski o dobro dziecka, powinna być prowadzona nie tylko ze znajomością rzeczy, ale i z dużym taktem. W działalności tej mamy do czynienia głównie z osobami dorosłymi posiadającymi utrwalone poglądy i własne doświadczenie życiowe. Reprezentują oni różny stopień rozwoju kulturalnego, religijnego, moralnego i intelektualnego. Stąd przy podejmowaniu tego rodzaju zadań mogą pojawić się różne trudności. Różny jest także poziom i jakość oddziaływań wychowawczych w ich rodzinach.