Działalność dydaktyczna i badawcza ks. dr. Józefa Glempa - Góralski, Wojciech (Studia Prymasowskie, 2024)
Ksiądz dr Józef Glemp, absolwent Wydziału Obojga Praw Papieskiego Uniwersytetu Laterańskiego w Rzymie, a także Studium Administracji Kościelnej przy Kongregacji Soboru oraz Studium Rotalnego, pełni od 1967 roku absorbujące funkcje w Sekretariacie Prymasa Polski. Rok później podjął również pracę dydaktyczną na Wydziale Prawa Kanonicznego Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie, gdzie prowadził ćwiczenia z prawa rzymskiego oraz kanonicznego prawa małżeńskiego, które kontynuował do roku 1979, kiedy to został mianowany przez Jana Pawła II biskupem warmińskim. Znaczącą pomocą dydaktyczną dla studentów był opracowany przez niego skrypt Lexiculum prawa rzymskiego (Warszawa 1974). Prowadził pracę badawczą, której owocem jest ponad 50 publikacji, które wzbogaciły piśmiennictwo kanonistyczne. Wśród tych tekstów dostrzec można następujące nurty tema- tyczne: Kościół lokalny i partykularny, małżeństwo, sądownictwo kościelne, historia prawa kanonicznego w Polsce, a w szczególności biografistyka. Prace te znamionuje oryginalność w ujęciu poruszanych zagadnień (w szczególności z zakresu prawa małżeńskiego), jasność wywodów oraz stosowanie właściwych metod.