Działalność medialna prymasa Stefana Wyszyńskiego – przemiany i rozwój - Boguszewski, Mariusz (Studia Prymasowskie, 2024)
Działalność medialna kard. Stefana Wyszyńskiego, prymasa Polski była aktywna w trzech ważnych okresach w najnowszej historii Polski, a jednocześnie w najnowszej historii Kościoła katolickiego. Był to czas dwudziestolecia międzywojennego, kształtowania się ustroju PRL-u, a także wydarzeń Soboru Watykańskiego II. W każdym z tych okresów Kościół starał się skutecznie wykorzystywać rolę mediów w promowaniu swojej misji w społeczeństwie. Szczególnie interesujący w omawianym temacie jest drugi chronologicznie i zarazem najdłuższy z wymienionych okresów, czyli czas zmagań Kościoła katolickiego z antyreligijnym przesłaniem władz komunistycznych w Polsce. Prymas Wyszyński wielokrotnie manifestował w mediach wagę idei wolności, sprzeciwiając się jej ograniczaniu przez władzę ludową.